Beste fietscomputer uit de test? Koop tips…

De fietscomputer bestaat al vele jaren. Al enkele decennia geleden kon je kleine, compacte fietscomputers kopen die met een sensor op de voorband werden gemonteerd. Op deze manier kon het aantal gereden kilometers en de snelheid worden gemeten. Dergelijke computers werden vooral gebruikt door amateurwielrenners en professionals, je zag ze minder vaak op toerfietsen.

Maar tegenwoordig gebruiken steeds meer mensen een fietscomputer. Gewoon omdat ze het leuk vinden om te zien hoeveel kilometers ze hebben afgelegd. Sommige van deze computers geven nog meer informatie, zoals bij voorbeeld het aantal verbrande calorieën op basis van de snelheid en de afgelegde afstand. Dit kan handig zijn als je een dieet volgt of voor je conditie bepaalde trainingsschema’s wilt volgen.

Best verkochte fietscomputers van 2017

garmin edge 1000
 • Garmin edge 1000
 • Gemakkelijk te hanteren met het touchscreen, zelfs met handschoenen aan.
 • Laat zich eenvoudig koppelen met andere sportapss
 • Geïntegreerde GPS-sensor die hoogte, snelheid en afstand bijhoudt.
 • Na uitpakken gemakkelijk te installeren.
 • Beste mid-range prijs fietscomputer

Garmin Edge 520
 • Garmin edge 520
 • De meegeleverde cadans- en hartslagsensoren maken jouw trainingen nog effectiever
 • Eenvoudige installatie van het toestel
 • Dankzij het verbinden met Bluetooth kan je berichten en oproepen op jouw display ontvangen
 • Een duidelijk leesbare display
 • Beste prijs fietscomputer

Garmin edge 820
 • Garmin edge 820
 • De ingebouwde barometrische hoogtemeter werkt perfect
 • Gemakkelijk te bedienen touchscreen
 • Dankzij de ingebouwde wifi kan je in geen tijd contact maken met jouw apps
 • De turn-by-turn navigatie is een pareltje
 • #1 Bestseller

Sigma PURE 1 ATS
 • Sigma PURE 1 ATS
 • De fietscomputer kan meerdere wielmaten herkennen, hierdoor toont het exemplaar altijd de juiste gegevens
 • Het apparaat is draadloos
 • Bij een vervanging van de batterij worden dankzij de geïntegreerde geheugenchip de instellingen behouden
 • De belangrijkste gegevens zoals afstand, rittijd en snelheid worden duidelijk weergegeven
 • Uitstekende klantrecensies

Waarvoor gebruik je een fietscomputer?

Een fietscomputer is een apparaatje waarmee je bepaalde prestaties kunt meten. Je kunt er niet mee navigeren, het is alleen bedoeld om bepaalde waardes aan te geven. Je kunt bij voorbeeld zien hoeveel kilometers je gefietst hebt.

Dit kan handig zijn om in te schatten hoe ver je van huis bent en natuurlijk de wetenschap dat je dit aantal kilometers ook weer terug moet fietsen. Dus als je bij voorbeeld een tocht van 70 kilometer wilt maken dan is het verstandig om bij een enkele reisafstand van ongeveer 35 kilometer de weg naar huis weer te gaan opzoeken.

Zo kun je ook heel gemakkelijk het aantal kilometers opbouwen als je aan conditietraining wilt doen. Je start met een korte afstand van in totaal bij voorbeeld 30 kilometer en dit bouw je iedere keer dat je weer op de fiets stapt op totdat je met gemak een afstand van 80 kilometer kunt rijden.

Dit lijkt misschien onwaarschijnlijk maar het is op zich goed te doen op een toerfiets. Natuurlijk hangt dit dan wel van het parcours af. Als je in Limburg gaat fietsen en veel heuvels moet beklimmen dan zal dit uiteraard flink wat meer energie kosten.

Welke informatie biedt een fietscomputer?

De moderne fietscomputers van tegenwoordig geven niet alleen de gereden afstand aan en de tijd die je daarover gedaan hebt. Ze meten bij voorbeeld ook het aantal verbrande calorieën. Dit kan erg handig zijn als je je prestaties op de fiets combineert met een aangepast dieet. Veel topsporters maken om die reden gebruik van een fietscomputer.

Hun trainer kan de informatie uitlezen en op een laptop of pc opslaan om zo de prestaties van zijn pupil in de gaten te kunnen houden. Maar ook als je geen topsporter bent is het leuk om deze informatie bij te houden.

Garmin Edge Touring

Je kunt bij voorbeeld zien of je prestaties verbeteren doordat je minder tijd nodig hebt voor een bepaalde afstand. Het aantal verbrande calorieën is afhankelijk van de afgelegde afstand en de snelheid die je aanhoudt.

Sommige computers voor op de fiets meten bij voorbeeld ook je hartslag en andere informatie uit je lichaam. Als je conditie verbetert zal je merken dat je hartslag omlaag gaat tijdens het fietsen, ook als je wat harder moet trappen omdat je heuvel op rijdt of de wind tegen hebt.

Wat voor fietscomputers zijn er op de markt?

De prestaties van een fietscomputer zijn uiteraard afhankelijk van de prijs. Alle waar naar zijn geld gaat ook op voor fietscomputers. Een fietscomputer van 15 euro zal minder nauwgezette informatie geven dan een duurder exemplaar.

Het hangt er dus helemaal van af waar je de fietscomputer voor wilt gebruiken. Als het je simpelweg te doen is om het registreren van het aantal gereden kilometers dan is een simpele computer voor op de fiets al voldoende.

Wil je meer informatie en wil je absolute nauwkeurigheid, dan zal je je toevlucht moeten nemen tot een meer professioneel exemplaar. De bekende merken voor fietsaccessoires zoals Garmin, Sigma en Mio hebben uiteraard ook fietscomputers in hun assortiment. Maar je kunt ook een fietscomputer kopen bij de Action of een andere grote winkelketen. Alles valt of staat met wat je van het apparaatje verwacht.

Getest: De beste fietscomputers

Voor onze lezers hebben we overzicht gemaakt van de beste fietscomputers. De gegevens zijn gebaseerd op eigen tests en testen uitgevoerd door de Consumentenbond.

Als beste fietscomputer hebben we Sigma Pure 1 ATS beoordeeld. Dit is een betaalbare fietscomputer die je koopt voor minder dan 30 euro. Ook de nummers twee en drie uit dit overzicht zijn fietscomputers van Sigma, namelijk de Sigma BC 9.16 ATS en de Sigma 7.16 ATS.

Sigma PURE 1 ATS

Naast Sigma scoort ook het merk Cateye fietscomputers goed in deze top tien. De fietscomputers in dit overzicht zijn bedoeld voor mensen die bij wijze van vrijetijdsbesteding de fiets pakken. De prijzen variëren tussen 28 en 69 euro.

Wil je een professionele fietscomputer die meer mogelijkheden heeft dan zal je moeten gaan shoppen bij een gespecialiseerde leverancier. Deze zijn uiteraard ook online te vinden.

Welke merken zijn er allemaal?

Er is veel keuze als het gaat om fietscomputers. Je kunt kiezen uit diverse merken als je er eentje wilt gaan aanschaffen. Sigma is wel de bekendste, gevolgd door de Garmin fietscomputer en de fietscomputers van Polar, Ascot, Cateye en Vdo.

Maar ook bekende warenhuizen leveren fietscomputers zoals bij voorbeeld de HEMA en de Action. Ook één van de bekendste fietsenmerken in Nederland, Batavus, heeft een eigen fietscomputer op de markt. Deze kun je uiteraard ook gebruiken op fietsen van een ander merk.

Daarnaast zijn er nog fietscomputers te koop van onder andere Mio, Crivit en Cresta. Er is dus keuze genoeg als je op zoek bent naar een fietscomputer. 

De nieuwste fietscomputers kopen

De bekendste merken als het gaat om fietscomputers, zoals Sigma en Garmin brengen regelmatig nieuwe modellen uit die weer meer functionaliteit hebben dan hun voorgangers. Natuurlijk hoef je niet steeds een nieuwe fietscomputer te kopen.

fietscomputer op stuur

Als je er eentje hebt die goed bevalt en waarmee je prima uit de voeten kunt dan is het nieuwste model wellicht niet aan jou besteed. Maar als je van nieuwe innovaties houdt om ze uit te proberen, of je bent op dit moment op zoek naar een goede fietscomputer, dan is het natuurlijk niet gek om er eentje te koppen die pas net op de markt is. Deze is voorzien van de nieuwste technieken en e nieuwste snufjes.

Of je deze allemaal gaat gebruiken is even afwachten, maar je kunt wellicht beter investeren voor de toekomst. Stel je koopt een fietscomputer met bepaalde functies, maar een half jaar later bedenk je dat je een bepaalde functie toch wel graag ook zou willen hebben, dan is dat natuurlijk een beetje zonde.

Al kun je natuurlijk een fietscomputer altijd proberen te verkopen op een veilingsite op het internet, of doorschuiven naar één van je kinderen. En dan kun je alsnog die zo gewenste nieuwste fietscomputer kopen met de meest recente functies.

Fietscomputers in de aanbieding

Natuurlijk zijn er regelmatig acties van bedrijven die fietscomputers verkopen. Als je op zoek bent naar een goede fietscomputer en je hebt geen haast, dan kun je zo’n actie afwachten bij één van de leveranciers. Als er een actie is kan dat soms een flink bedrag schelen.

garmin edge 1000

Je kunt bij voorbeeld de door jou gewenste fietscomputer uitzoeken en dan gedurende een bepaalde periode de online verkopers daarvan in de gaten houden of er wellicht een actie is waar je gebruik van kunt maken. 20% korting is natuurlijk altijd mooi meegenomen, zeker als je een wat duurder model in gedachten hebt.

Hoe werkt een fietscomputer?

Een fietscomputer kan op twee verschillende manieren werken. Er zijn modellen, deze zijn vaak goedkoper, die werken met een sensor die op het voorwiel moet worden geplaatst. Via deze sensor wordt informatie naar de computer gestuurd zoals je snelheid en de afgelegde afstand.

Maar er zijn tegenwoordig ook fietscomputers die werken via GPS. Zij kunnen via de GPS zenders in de omgeving bepalen waar je bent en dus ook in hoeveel tijd je een bepaalde afstand aflegt. Zo wordt je snelheid berekend.

De fietscomputers met GPS zijn vaak wel wat duurder, maar ze zijn wel een stuk gemakkelijker te installeren. Je kunt ze in een houder op je stuur aanbrengen en vervolgens hoef je de nieuwe fietscomputer alleen nog maar aan te zetten. Je hebt geen last van ingewikkelde toestanden met kabeltjes die aan e fiets moeten worden vastgemaakt.

Ook handig is dat een fietscomputer gemakkelijk kan worden meegenomen. Parkeer je je fiets ergens voor een korte pauze of een andere reden, dan kun je de computer eenvoudig in je jaszak of in je tas stoppen om te voorkomen dat hij wordt gestolen.

De voordelen van de draadloze fietscomputer

Een fietscomputer die draadloos werkt, maakt gebruik van GPS signalen. Dit zijn de zelfde signalen waarmee bij voorbeeld je smartphone of tablet “weet” waar je bent. Aan de hand van de locatie informatie kan je bij voorbeeld op je smartphone zien hoe warm of koud het is op de plaats waar je nu bent, en of er een goed restaurant in de buurt zit.

pano fietscomputer

Maar ook voor een fietscomputer is het handig als hij weet waar je bent. Deze informatie wordt bij voorbeeld gebruikt om afstanden te bepalen. Door gebruik te maken van GPS kan de gefietste afstand zeer nauwkeurig worden bepaald. Je bent dan niet afhankelijk van wat er van het aantal omwentelingen van je voorwiel wordt afgelezen. Ook kan de sensor die op het voorwiel zit bevestigd vuil worden of slijten, waardoor de metingen minder nauwkeurig kunnen worden.

Hoe stel je een fietscomputer in?

Een aantal waarden kun je vooraf instellen. Er zijn fietscomputers waar je bij voorbeeld de gereden afstand per dag kunt meten. Dan moeten datum en tijd worden ingevoerd. Hoe je dat moet doen staat als het goed is in de gebruiksaanwijzing. Van veel fietscomputers kun je de gebruiksaanwijzing ook online inzien, mocht je die niet hebben.

Daarnaast moet bij sommige meer geavanceerde fietscomputers ook de bandenmaat worden ingevoerd. Je kunt dit gaan nameten, maar soms staat de maat van je banden op de band zelf vermeld. Of raadpleeg het boekje dat je bij je fiets hebt gekregen als je deze nieuw hebt gekocht.

Kom je er echt niet uit dan kan een fietsenmaker in de buurt je wellicht uit de droom helpen. De juiste instellingen zijn wel van belang, omdat de fietscomputer alleen correcte informatie kan verstrekken als de basis instellingen goed zijn. Vaak kan de fietscomputer bepaalde instellingen nog wel even vasthouden als je de batterijen moet vervangen. Als dat niet het geval is, dan is het misschien raadzaam om bepaalde instellingen even op te schrijven, zodat je bij een wissel van de batterijen niet opnieuw instellingen hoeft te gaan opzoeken.

Tot slot: De mogelijkheden tot extra functies

Net als andere apparaten worden ook fietscomputers steeds meer geavanceerd. Ze meten niet alleen je snelheid en de gereden afstand, maar ook andere informatie die van belang kan zijn. Zo zijn er fietscomputers verkrijgbaar die je hartslag onderweg meten. Dit kan belangrijk zijn als je fietst in het kader van training. Je zult dan als het goed is merken dat je hartslag lager wordt naarmate je conditie verbetert en je dus minder energie verbruikt voor dezelfde prestatie.

Een fietscomputer die gebruik maakt van het GPS signaal kan zeer nauwkeurig bepalen waar je bent en dus ook zeer goed de gereden afstand meten. Daarnaast kan ook andere informatie via GPS worden binnengehaald. Uiteraard zijn fietscomputers die gebruik maken van GPS duurder dan de computers voor je fiets die met een sensor op de voorband werken. Maar als je graag correcte informatie wilt hebben dan is het verstandig om voor een duurder model te kiezen.